Door gebruik te blijven maken van onze website, geef je toestemming en ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie kan je vinden in onze privacy- en cookieverklaring.

8,7
1598 beoordelingen
0 € 0,00

Lichtmeters

Wanneer je in de studio of met flitslicht aan de slag gaat, kan een lichtmeter eigenlijk niet ontbreken. Met een lichtmeter bepaal je het juiste diafragma en de sluitertijd. Zo kun je voordat je model gaat zitten al een proefopname maken en weet je precies welke instellingen je nodig hebt. Ook buiten de studio is een lichtmeter erg handig. Naast het reflecterende licht, wat je camera meet, kun je met een lichtmeter ook het opvallende licht meten. Voor portret- en productfotografie is dit een stuk nauwkeuriger.

Bekijk ook: Flitssets | Continuverlichting | Achtergronden | Studio accessoires

6 artikelen
20

Lichtmeters

Voor veel goede fotografen zijn lichtmeters onmisbaar. In vergelijking met continuverlichting heeft flitslicht vele voordelen. Maar omdat flitslicht niet continu is, is het ook erg ingewikkeld om te meten hoe u een flitslicht het beste gebruikt. Voor dat probleem zijn lichtmeters uitgevonden. Uw foto’s goed belichten is zeker niet makkelijk en veel fotografen volgens speciale vakken en cursussen om te leren belichten. Lichtmeters zijn speciaal ontworpen om u te helpen bij het belichten. Er zijn zowel ingebouwde lichtmeters als externe lichtmeters. In vrijwel iedere camera met flits zit een ingebouwde lichtmeter, en veel fotografen maken hier dan ook volop gebruik van. Maar uiteraard kan zo’n ingebouwde camera niet alles voor u regelen, en daarom bestaan er ook externe lichtmeters. Onze eigen ogen kunnen nooit zo goed licht meten als de lichtmeters en dus gebruikt vrijwel iedere professionele fotograaf een externe lichtmeter.

Lichtmeter in de camera

Een lichtmeter in de camera werkt als volgt. Als u een foto maakt komt het licht binnen in het prismahuis en wordt op die plek ‘afgeleid’ naar een ingebouwde interne lichtmeter. Indien er dus bijvoorbeeld heel veel licht binnenkomt dan krijgt de interne lichtmeter veel licht. De lichtmeter is ontzettend ‘slim’ en geeft dan door aan de camera dat er veel licht binnenkomt. Er wordt dan vervolgens een suggestie gegeven voor uw diafragma. Bij de meeste toestellen van nu wordt het diafragma automatisch aangepast, maar bij de meer oudere toestellen moet u dan met de hand het diafragma aanpassen. Uiteraard weet een lichtmeter ook precies wanneer u een onderwerp moet overbelichten of onderbelichten om uiteindelijk een mooie foto te krijgen. Uiteraard vindt u bij Verschoore verschillende camera’s met een interne lichtmeter.

Externe lichtmeter

Externe lichtmeters hebben altijd een klein wit bolletje op het apparaatje zitten. Die witte bolletjes meten op een externe manier het licht, en geven vervolgens aan op wat voor niveau u uw diafragma en ook uw sluitertijd moet bijstellen waarbij u een bepaalde ISO waarde gebruikt. Je meet dus gewoon met de meter het licht en vervolgens kunt u zien welke waarden u moet gaan gebruiken bij het maken van een mooie foto. Echter is het niet altijd mogelijk om met uw externe lichtmeter bij het object te komen dat u gaat fotograferen (zoals bijvoorbeeld vliegende vogels, of een stel zwemmende vissen in een meer). Daarnaast is het ook zo dat u er rekening mee moet houden dat het veel tijd kost om vervolgens uw camera in te stellen naar de door de lichtmeter aangegeven getallen. U moet er zeker van zijn dat het object dat u wilt fotograferen in de tussentijd niet zo veel beweegt, wegloopt, of dat bijvoorbeeld het weer van buiten weer een andere lichtmeting veroorzaakt.

Lichtmeters Verschoore

Op de website van Verschoore vindt u verschillende lichtmeters. Hier vind u ook informatie over de lichtmeters en kunt u heel eenvoudig de lichtmeters online bestellen. Indien u uw lichtmeter voor 16:00 bestelt, dan wordt deze diezelfde dag nog verzonden. Indien u liever even langskomt bij Verschoore dan kan dat natuurlijk ook. Verschoore heeft verschillende vestigingen in heel Nederland en dus kunt u altijd wel een winkel vinden bij u in de buurt. Mocht u vragen hebben neem dan telefonisch contact met ons op, kom langs, of stuur een email. Wij helpen u dan graag bij het zoeken naar de perfecte lichtmeter voor u!