Door gebruik te blijven maken van onze website, geef je toestemming en ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie kan je vinden in onze privacy- en cookieverklaring.

8,7
1598 beoordelingen
0 € 0,00

Vast brandpunt

Lenzen met een vast brandpunt bieden een hoge beeldkwaliteit. Dit komt omdat er minder bewegende onderdelen of onnodige glaselementen in zitten die een zoomlens wel heeft. Zo ontstaan er minder beeldfouten en is er nagenoeg geen lichtverlies. Omdat je met een primelens niet in kunt zoomen moet je als fotograaf meer bewegen en beter nadenken over de compositiemogelijkheden. Zo wordt je uitgedaagd om bewuster te fotograferen. Veel professionele fotografen gebruiken daarom meerdere losse lenzen in plaats van een zoomlens.

Bekijk ook: Lensfilters | Onderhoud | Extenders en converters | Zonnekappen en lensdoppen

218 artikelen
20

Vast brandpunt

Als men het heeft over een vast brandpunt dan gaat het hierbij om de lens. Een brandpunt afstand is de afstand in millimeters tussen het midden van de lens en de plek waar de inkomende lichtstralen samenkomen. Een lens met een vast brandpunt zorgt ervoor dat je gebonden bent aan één specifiek ‘field of view’. Een lens met een vast brandpunt afstand wordt dikwijls ook wel een ‘prime lens’ genoemd.

Dit houdt dus in dat je niet in staat bent om in-, of uit te zoomen met je lens. Veel mensen denken dat het niet handig is om daarom te werk te gaan met een lens met een vast brandpunt. Waarom worden deze lenzen dan toch zo veel gemaakt én gebruikt? Een lens met een vast brandpunt kan namelijk niet in-, of uitzoomen en dit betekent dus dat als je het onderwerp van je foto dichterbij of verder weg wilt hebben, je als fotograaf zelf een stapje terug of een stapje dichterbij moet doen. Het werken met een camera met een vast brandpunt is dus heel anders dan de meeste spiegelreflex camera’s die werken met een variabele brandpunt.

De voordelen van een vast brandpunt

Hoewel het u misschien niet zo in de oren klinkt heeft een objectief met een vast brandpunt afstand toch enkele voordelen. Een van deze voordelen is dat ze een grote beeldcirkel hebben. Hierdoor vallen veel lens-afwijkingen zoals vervorming of onscherpte, buiten het opnamegebied van bijvoorbeeld een EOS camera met een APS-C sensor. Een ander voordeel van een lens met een vast brandpunt is het feit dat ze over het algemeen iets meer lichtsterk zijn. Doordat de lens meer lichtsterk is zult u ook een groter diafragma kunnen instellen bij het maken van een foto met minder licht, waardoor het mogelijk wordt om met een kortere sluitertijd de foto te nemen. Hoewel een vast brandpunt afstand dus in eerste instantie helemaal niet praktisch lijkt, heeft het toch een aantal voordelen. Er zijn veel (artistieke) fotografen die het een uitdaging vinden om een fotorapportage te maken met een lens met een vast brandpunt afstand.

Het assortiment van Verschoore

Bij Verschoore vindt u een groot assortiment aan objectieven met een vast brandpunt afstand. Verschoore verkoopt onder andere lenzen met een vast brandpunt van Canon, Fuji, Nikon, Leica, Sony, Olympus, Pentax, Panasonic, Spigma, Canon Pro, Nikon Pro, Samyang, Samsung en Zeiss. De meeste lenzen met een vast brandpunt bij ons zijn van het merk Nikon en Sigma. De prijzen van de lenzen met een vast brandpunt verschillen enorm. U heeft bijvoorbeeld al een Canon EF 50mm f/ 1.8 II voor maar 99,00 euro. Maar Canon heeft ook een lens met een vast brandpunt afstand in het assortiment van 12.499 euro.

U koopt dan de Canon EF 800mm f_5.6 L IS USM. Voor het kopen van een lens met een vast brandpunt gelden dezelfde ‘regels’ als voor de groothoekzoom-, telezoom, en microzoomlenzen: koop de lens van hetzelfde merk als de body van uw camera. Indien u meer informatie wilt over onze lenzen met een vastbrandpunt afstand dan kunt u natuurlijk altijd contact opnemen via telefoon, mail, of u kunt langskomen in een van onze filialen.