Door gebruik te blijven maken van onze website, geef je toestemming en ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie kan je vinden in onze privacy- en cookieverklaring.

8,7
1598 beoordelingen
0 € 0,00

Tilt shift

Een tilt shift lens geeft je de mogelijkheid om al tijdens het fotograferen het perspectief te corrigeren. Dit komt goed van pas wanneer je bijvoorbeeld een gebouw fotografeert. Ook heb je veel controle over de scherptediepte. Met een tilt shift lens kun je een onderwerp van voor tot achter scherp op de foto zetten. Ideaal voor productfotografie. Het tegenovergestelde is daarom ook mogelijk. Het creëren van een extreem dunne scherptediepte. Deze eigenschap komt goed van pas bij portretfotografie. Ook wordt dit effect veel gebruikt om zogenaamde diorama foto's te maken waarbij het lijkt alsof je naar een miniatuurwereld kijkt.

Bekijk ook: Lensfilters | Onderhoud | Extenders en converters | Zonnekappen en lensdoppen

4 artikelen
20

Tilt shift

Indien u op zoek bent naar een tilt shift objectief, dan bent u dus op zoek naar een objectief met een aantal bijzondere instellingen. Een tilt shift objectief wordt met name gebruikt door de meer ervaren fotografen onder ons. Een tilt shift objectief wordt heel vaak gebruikt door architectuurfotografen.

Wat kan een tilt shift lens?

Indien u werkt met een tilt shift lens kunt u de lens horizontaal, verticaal, maar ook in een hoek laten bewegen. Hierdoor kunt u het perspectief en de focus aanpassen. Het beeld kan dus ‘worden verschoven’ (ook wel shiften genoemd), en worden gekanteld (ook wel tilten genoemd). Op een tilt shift lens zitten verschillende draaiknoppen waarmee u de lens omhoog, omlaag, of in een hoek kunt bewegen. Een tilt shift lens heeft geen autofocus waardoor je genoodzaakt bent om altijd zelf scherp te stellen. Veel fotografen die werken met een tilt shift lens hebben ook een kleine waterpas op hun camera of statief staan dat er voor zorgt dat u zo min mogelijk vertekening krijgt in de foto.

Wanneer gebruik je de tilt shift?

De verschuivende functie van de lens gebruik je met name bij het maken van foto’s van een stad, of landschapsfotografie. Indien je voor deze foto’s een tilt shift lens gebruikt kun je extra diepte in de foto krijgen. Dit is uitermate praktisch als je ook op de voorgrond van je foto nog andere elementen wilt fotograferen. Vaak bij het fotograferen van gebouwen wordt een tilt shift gebruikt om er voor te zorgen dat het niet meer lijkt alsof het gebouw schuin of achterover lijkt te leunen. Als met een foto maakt met een tilt shift op dezelfde plek en van hetzelfde gebouw zonder tilt shift dan zult u zien wat het grote verschil is: het gebouw lijkt nu gewoon recht te staan in plaats van dat het naar achteren lijkt te leunen.

Op deze manier is het dus mogelijk dat u het gebouw realistischer kan fotograferen dan dat u dit zonder tilt shift doet. Vandaar dat met name architect-fotografen en landschap-fotografen vaak een tilt shift lens gebruiken. Een andere functie van een tilt shift is produceren van een mooie panorama. Met behulp van de tilt shift en verschillende genomen foto’s kunt een een hele mooie panorama maken. Het samenvoegen van de foto’s doet u het beste met een fotobewerkingsprogramma zoals adobe Photoshop.

Het tilt shift effect

De tilt shift lens zorgt ook nog voor iets anders; het zogenaamde tilt shift effect. Het is lastig uit te leggen zonder voorbeeld maar het komt er eigenlijk op neer dat je een foto maakt van een bepaald plaatje krijgt het de uitstraling van een miniatuur wereld. Dit doe je door de focus te verleggen waardoor het net zo lijkt alsof je in een miniatuurwereld stapt. Dit effect kan, afhankelijk van de lens, sterk of minder sterk zijn. Hoe groter de milimeter van de tilt shift lens is, hoe groter het tilt shift effect uiteindelijk zal zijn. Vaak wor