Door gebruik te blijven maken van onze website, geef je toestemming en ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie kan je vinden in onze privacy- en cookieverklaring.

8,7
1598 beoordelingen
0 € 0,00

Meetzoeker

Objectieven van Leica zijn precisie-instrumenten waar je haarscherpe, gedetailleerde foto’s mee maakt. Niet voor niets worden de lenzen van Leica onder fotografen geroemd om hun optische kwaliteit. De bekendste lensvatting is de Leica M-mount, maar tegenwoordig heeft Leica voor haar systeemcamera’s ook T en SL lenzen in het assortiment. Elk objectief van Leica behoort tot een lenscategorie. Zo heb je bijvoorbeeld de Elmarit, Summicron en Summilux lenzen. Aan de naamgeving kun je aflezen hoe snel de lens is. Een snelle lens heeft een groot maximaal diafragma. De Leica M Noctilux is met f/0.95 de snelste lens.

Bekijk ook: alle Leica camera’s | Leica accessoires | Lensfilters | Onderhoud

22 artikelen
20

Meetzoeker

Een meetzoeker is een fotocamera die voorzien is van een optisch systeem voor het bepalen van de beeldinhoud, oftewel de zoeker, samen met een optisch systeem voor de scherpstelling van het beeld (afstandinstelling).

Opkomst meetzoeker

Toen de fotografie zich zodanig had ontwikkeld dat de vraag naar fotocamera’s toenam, steeg de behoefte naar een vereenvoudigde camera. Tot dan toe was de camera vrij ingewikkeld en moest de fotograaf veel instellingen en metingen doen om tot de uiteindelijke juiste opname te komen. Er moest dus een makkelijk te bedienen camera komen waarbij alle instelmogelijkheden overzichtelijk en op een logische plaats terug te vinden waren. Ook moest de fotograaf de te maken opname kunnen zien. Noodzakelijke metingen, namelijk die vna het licht en de afstand, moesten tegelijkertijd kunnen worden uitgevoerd. De naam meetzoeker kwam voort uit het feit dat al deze camera’s naast het objectief en filmcompartiment een zoeker hadden.

Meetzoeker camera

Kenmerkend voor de camera met een meetzoeker is zoals gezegd de zoeker. De zoeker kan worden gecombineerd met een afstandsmeter en een ingespiegeld kader. Daarnaast is er een filmtellervenstertje, een ontspanknop, de transporthendel en de keuzeknop voor de sluitertijden. Hoewel dit wellicht ingewikkeld klinkt, oogde de camera juist vrij simpel en eenvoudig en waren er dus zaken samengevoegd waardoor de camera makkelijk te bedienen is. Het vernieuwende aan de meetzoeker camera zit hem dan ook in de koppeling tussen de afstandsinstelling van het objectief en de afstandsmeter in de camera. Op de meetzoeker camera kunnen verschillende goede objectieven worden gezet en het was dan ook lange tuid een veelgebruikte professionele camera. De grote tegenhanger van de meetzoeker is de spiegelreflexcamera. Door de veelzijdigheid en grote Japanse massaproductie heeft deze laatste meer aan populariteit gewonnen dan de meetzoeker camera. Desondanks heeft de meetzoeker camera door zijn compacte bouw en vrijwel geluidsloze werking toch een grote groep klanten gehouden, voornamelijk reportage- en straatfotografen.

Kenmerken van de meetzoeker camera

Dankzij de camera met een meetzoeker kan u de voor de scherpte nodige afstand meten en instellen. Daarnaast kunt u zien hoeveel licht er gemeten wordt en hoe dit de instelling van de belichtingstijd van het diafragma beïnvloedt. Ten slotte kunt u door een beeldkadertje de uitsnede kiezen en bij nieuwere camera’s met een meetzoeker kunt u de zoomstand bepalen. In het kort gezegd is de meetzoeker camera dus een camera waarbij in of rond de zoeker de verschillende meetwaarden en instellingen worden aangegeven, vandaar de naam meetzoeker. Op Verschoore.nl vindt u verscheidene meetzoekers. De bekendste meetzoeker camera is een Leica. De meetzoekers die op Verschoore.nl vindt zijn dan ook voornamelijk afkomstig van dit merk. Op Verschoore.nl zijn de meetzoekers van Leica los te verkrijgen.