Door gebruik te blijven maken van onze website, geef je toestemming en ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie kan je vinden in onze privacy- en cookieverklaring.

0 € 0,00

Manual focus

Lenzen met een handmatige scherpstelling hebben vaak een aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding, omdat er geen dure scherpstelmotor en andere elektronica wordt gebruikt. Het gevolg is daarom wel dat een digitale camera de lens niet herkent en daarom geen technische gegevens uit kan wisselen. Je moet dus zelf het diafragma instellen en de juiste scherpstelafstand. Bij de meeste camera’s blijft de lichtmeting wel gewoon werken en fotografeer je daarom het beste in de diafragmavoorkeur. Met behulp van focus peaking of de schaalverdeling op de lens is het eenvoudig om de juiste scherpstelafstand in te stellen.

Bekijk ook: Lensfilters | Onderhoud | Extenders en converters | Zonnekappen en lensdoppen

30 artikelen
20

Manual focus

Manual focus, of wel manueel focussen is een term die gebruikt wordt in de fotografie. Met manual focus wordt het handmatig scherpstellen van uw foto bedoeld. De meeste spiegelreflex camera’s hebben een AF functie, dat wil zeggen dat deze een automatic focus stand op de camera hebben zitten. Dit wil overigens niet zeggen dat een AF altijd een haarscherpe foto maakt. Want ook met gebruikt van een auto focus is het mogelijk dat de foto niet zo scherp wordt als je had gehoopt.

Gelukkig is er dan ook de mogelijkheid om uw beeld handmatig scherp te stellen. Indien u op een camera handmatig scherp wil stellen zult u de camera op MF moeten zetten (manual focus).

Voordelen van een manual focus

Hoewel het misschien veel ingewikkelder klinkt dan een auto focus heeft een manual focus toch vele voordelen. Zo kunt u bijvoorbeeld veel nauwkeuriger dan bij auto focus uw scherpstelpunt bepalen. Daarnaast is het met een manual focus in tegenstelling tot een autofocus ook nog eens gemakkelijker om hyperfocaal scherp te stellen. Er zitten dus heel wat voordelen verbonden aan het handmatig scherpstellen van uw beeld. Maar dit kost wel tijd. Werken met een manual focus eist oefening, en oefening kost tijd. Maar indien u deze tijd heeft is het dus zeker de moeite waard om voortaan uw foto’s handmatig scherp te stellen met de manual focus.

Manual Focus bij Verschoore

Bij Verschoore verkopen we verschillende lenzen waarbij handmatig kunt scherpstellen met een maual focus. Deze lenzen schelen onderling erg veel in prijs. Zo heeft u bijvoorbeeld al een SIGMA 60MM 2.8 ART DN MICR 4/3 voor maar 169 euro. Deze lens is een lichtsterk objectief (een teleobjectief) waarmee u prachtige scherptediepte foto’s kunt maken. Maar bij Verschoore verkopen we niet alleen de Sigma lenzen, maar ook lenzen van Lomography Samyang en Zeiss welke allemaal uitermate geschikt zijn voor het maken van foto’s met een manual focus.

Wanneer gebruik je manual focus?

Hoewel je manual focus op meerdere foto’s kunt toepassen is er een aantal soort foto’s waarbij het gebruik van een manual focus, indien je hier echt goed mee om kunt gaan, uitermate sterk naar voren komen. Een voorbeeld is een foto van een bloem, waarbij slechts de laatste 3 centimeter van de bloem scherp is en de rest van de foto ‘vaag’. Op deze manier richt je al je aandacht naar de prachtige details van de bovenkant van de bloem, waardoor de hele bloem prachtig naar voren komt. Ook als u fotografeert in de nacht is het vaak ingewikkeld om met een AF (auto focus) goed scherp te kunnen stellen. Daarom is het bij nachtfotografie zeker aangeraden om handmatig scherp te stellen (manual focus).

Dit kunt u bijvoorbeeld bewerkstelligen met een live-view. Doordat je dan een vergrotingsfactor hebt is het mogelijk om uiterst scherp te kunnen scherpstellen. Ook indien u een foto wilt maken van een etalage is het aan te raden om de foto handmatig scherp te stellen met een manual focus zodat je zelf kan bepalen waarop moet worden scherpgesteld.