Door gebruik te blijven maken van onze website, geef je toestemming en ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie kan je vinden in onze privacy- en cookieverklaring.

8,7
1597 beoordelingen
0 € 0,00

Groothoek zoom

Met een grote beeldhoek leg je weidse landschappen of grote gebouwen in één beeld vast. Door de grote beeldhoek kun je dicht op je onderwerp gaan staan en daarnaast de gehele omgeving vastleggen. Dit biedt nieuwe, creatieve perspectieven. De objectieven op deze pagina hebben naast een brede beeldhoek de mogelijkheid om in te zoomen. Dit maakt ze geschikt voor allround gebruik. Met een dergelijke lens leg je namelijk niet alleen landschappen, maar ook mooie portretten vast. Een ideale lens dus voor vakantie, reizen of voor alledaags gebruik.

Bekijk ook: Lensfilters | Onderhoud | Extenders en converters | Zonnekappen en lensdoppen

182 artikelen
20

Groothoekzoom

Groothoekzoom lenzen Als je een foto maakt door een lens met een brandpuntafstand van 50mm zal het resultaat het meest lijken op wat onze ogen in het echt zien. Zou je een lens gebruiken met een brandpuntafstand van bijvoorbeeld 24mm dan zal de afbeelding veel boller lijken. Alsof de foto op een bal geplakt is. Deze 24mm lens is een voorbeeld van een groothoeklens. Het voordeel van een groothoeklens is dat je dan op één foto meer in beeld krijgt. Voor het fotograferen in kleinere ruimtes wordt daarom vaak een groothoeklens gebruikt. Naast deze groothoeklenzen met een vaste brandpuntsafstand zijn er ook zogenaamde groothoekzoom lenzen. Daar komen we zo op.

Het gebruik van groothoekzoom lenzen

Groothoeklenzen worden niet alleen gebruikt om in kleine ruimtes toch veel beeld te kunnen vangen. Met een groothoeklens kan de fotograaf ook een ruimtelijk effect creëren op bijvoorbeeld vergezichten. Een strand gefotografeerd vanaf een laag standpunt zal met een 24mm lens oneindig wijds lijken. De kijker zal de indruk hebben dat hij zelfs de bolling van de aarde gewaarwordt. Met deze techniek kan de fotograaf ogenschijnlijk saaie uitzichten van een bijna surrealistisch effect voorzien. Het zijn dus niet alleen praktische redenen waarom een fotograaf altijd een groothoeklens of een groothoekzoom lens bij zich heeft. De creatieve functie van een dergelijke lens is minstens zo belangrijk. Nu is het zo dat een lens met een vast brandpuntsafstand meer licht doorlaat dan een zoomlens die een variabele brandpuntsafstand heeft. Simpelweg omdat er in een zoomlens meerdere lenzen achter elkaar zitten en iedere lens absorbeert een beetje van het licht dat er door valt.

Van oudsher is de hoeveelheid licht in de fotografie een kritieke succesfactor voor de kwaliteit van de foto geweest. Vandaar dat veel fotografen zich genoodzaakt voelden om een hele set groothoeklenzen met een vaste brandpuntsafstand aan te schaffen. Door de voortschrijdende productietechnieken van lenzen en door de steeds lichtgevoeligere beeldsensoren kunnen fotografen er steeds vaker voor kiezen om met een groothoekzoom lens te werken.

De voordelen van een groothoekzoom lens

Het voordeel van een groothoekzoom lens is in de eerste plaats dat het goedkoper is dan het aanschaffen van meerdere groothoeklenzen met een vaste brandpuntsafstand. Daarnaast is de fotograaf veel flexibeler. Om het bereik van een 18-45mm groothoekzoom lens te evenaren zou je tenminste moeten beschikken over een 18mm, 24mm, 34mm en 45mm lens. Tel daar bij op wat een groothoekzoom lens aan gewicht bespaart en de keuze is vlug gemaakt.

Tegenover de groothoekzoom lens staat de meer bekende telezoom lens. Deze lenzen hebben ook een variable brandpuntsafstand, maar bevatten in principe alleen de brandpuntsafstanden boven de 50mm. Groothoekzoom lenzen worden door alle grote fabrikanten aangeboden. Lenzen met een bereik dat begint onder de 50mm en eindigt boven de 50mm, bijvoorbeeld de Nikon 24-85mm worden door de fabrikanten zowel onder de groothoekzoom lenzen als onder de telezoom lenzen geschaard. Ook bij groothoekzoom lenzen geldt: hoe groter het diafragma van de lens, hoe minder licht er nodig is. Helaas is het ook nu weer zo dat lenzen met een groot diafragma (laag f/getal) duurder zijn om te produceren en dat zal ook aan het prijskaartje in de winkel te zien zijn.

De hierboven over groothoekzoom gebruikte brandpuntsafstanden gelden alleen voor full frame camera’s. Dit betekent dat de beeldsensor ongeveer 36mm breed is. Dat is net zo breed als de oude filmrolletjes. Veel digitale camera’s hebben echter een beeldsensor van ongeveer 24mm breed (ook wel APS-formaat genoemd). Deze zogenaamde cropfactor van 1,5 (36/24=1,5) geldt ook voor de brandpuntsafstanden van de lenzen. Een groothoekzoom lens van 24-50mm zal op een camera met een beeldsensor van 24mm hetzelfde effect hebben als een 36-75mm lens op een camera met een full frame beeldsensor.

Verschillende merken groothoekzoom lenzen

Bij Verschoore kunt u terecht voor verschillende merken groothoekzoom. Zo verkopen we groothoekzoom lenzen van Canon, Fuji, Nikon, Leica, Sony, Olympus, Pentax, Panasonic, Tamron, Sigma, Tokina en Samsung. Een groothoekzoom lens is past niet altijd op iedere camera, daarom is het van groot belang dat u het type en merk camera weet alvorens u een groothoekzoom lens koopt. De prijzen van deze lenzen verschillen ook veel.
De goedkoopste groothoekzoom lens bij Verschoore kost nog geen 40 euro. Dat is de Sony SAL 18-55mm 3.5-5.6 blk. Maar niet alle groothoekzoom-lenzen zijn zo goedkoop. De echte grotere groothoekzoom lenzen kunnen oplopen tot een paar duizend euro.