Door gebruik te blijven maken van onze website, geef je toestemming en ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie kan je vinden in onze privacy- en cookieverklaring.

8,7
1598 beoordelingen
0 € 0,00

Praktische fotografie tips voor beginners

Praktische fotografie tips voor beginnersGulde snede

Waarom lijken de foto's van anderen mooier dan jou foto's? Is dat de camera, zijn het de onderwerpen of toch het talent van de fotograaf. Met de negen onderstaande tips zal ook de beginnende fotograaf verrassend mooie foto's kunnen maken.

Kies de juiste camera

Bijna iedereen heeft tegenwoordig een digitale camera in zijn mobiele telefoon en de kwaliteit is voor algemeen dagelijks gebruik verrassend goed te noemen. Wil je meer opties en nog meer beeldscherpte dan komen de digitale compactcamera's in beeld. De bekende merken in deze range zijn Canon, Nikon, Panasonic Lumix en Sony. De prijzen zitten grofweg tussen de €100 en €500. Een trede hoger worden ze de High End compactcamera's genoemd. Deze lijken vaak meer op de traditionele spiegelreflexcamera's en hebben soms de mogelijkheid om de lens te verwisselen. De prijzen gaan vanaf €500 maar voor de beginnende fotograaf zijn ze vaak te complex. Bedenk dus vooraf goed waar je de camera voor wil gebruiken en wat jou budget is.

Sprekende portretfoto's

Bij het maken van portretten plaats je het onderwerp niet in het midden van de foto. Opnames van dichtbij zijn mooier en sprekende dan opnames van veraf. Een close-up van een gedeelte van een gezicht laat de persoon echt tot leven komen. Vooral scherpe details kunnen dit bewerkstelligen.

Details zeggen meer

Details binnen het onderwerp geven vaak een beter resultaat dan als het gehele onderwerp op de foto komt. Ga in de details op zoek naar spannende composities waardoor de foto meer zal gaan spreken.

Kleine kinderen

Foto's met kleine kinderen worden sprekende als je ze maakt vanuit hun gezichtspunt. Je camera hou bij voorkeur op ooghoogte van het kind. Hun belevingswereld kan je hiermee vangen. Spontane foto's zijn spannender dan geposeerde. Je kan het kind stimuleren door speeltjes te gebruiken of een andere volwassen buiten beeld met het kind te laten spelen.

Concertfoto's

Je favoriete artiest fotograferen? Dat kan maar schakel de flitser uit. Behalve dat het de artiest hindert is de afstand tot de artiest vaak te groot voor een effectieve flits Bovendien verdwijnt de mooie lichtshow die de foto juist zo sprekend zal maken.

Een mooie panoramafoto

Voor de mooiste panoramafoto is het gevoel van diepte noodzakelijk. Dit verkrijg je door ook een voorwerp op de voorgrond in beeld te nemen waardoor er een diepte effect zal ontstaan. Een klein stukje overhangende tak is vaak al voldoende

Mooi natuurlijk licht

Het mooiste licht om buiten te fotograferen krijg je bij zonsopkomst en zonsondergang. Tijdens deze momenten is het licht warm, veranderlijk en diffuus waardoor je onderwerp veel mooier zal uitkomen. Overdag zijn de contouren namelijk veel harder. Professionele fotografen maken hier ook graag gebruik van.

De gulden snede

Veel camera's kunnen een lijnenraster van 9 vakjes in je beeldscherm laten zien. Die gebruik je om de zogenaamde gulden snede te bepalen, een manier om je composities beter te laten uitkomen. Grofweg zet je het centrale onderwerp op 1/3 van het beeld waardoor het meer gaat leven. Dit kan zowel horizontaal als verticaal.

Oefenen, oefenen, oefenen

Je kan nog zoveel lezen, de beste leerschool is veel foto's maken. Maak de foto's onder diverse omstandigheden en ontdek wat het resultaat is. Experimenteer met licht en met je flitser. Benader je onderwerp vanuit diverse hoeken. Doordat tegenwoordig foto's digitaal worden opgeslagen kan je de minder mooie foto's gewoon weggooien. Je zal merken dat je basisniveau spectaculair hard zal stijgen.