8,8
652 beoordelingen
0 € 0,00

Nederlandse regelgeving voor drones

Je ziet steeds vaker beelden voorbij komen die gemaakt zijn met een drone. Wil jij ook van die gave luchtvideo's maken? Dan zijn er wel een aantal regels waar je je aan moet houden. Om ongelukken te voorkomen mag je volgens de Nederlandse Luchtvaartwet niet overal zomaar vliegen. Bekijk hier wat je zeker moet weten als je van plan bent een drone te kopen. 

Voor wie gelden de regels?
De Nederlandse wet maakt onderscheid tussen particulieren en bedrijven. Wanneer je als particulier hobbymatig met een drone vliegt, val je onder de regeling modelvliegen. Gebruik je de drone voor bedrijfsmatige doeleinden, dan ben je verplicht een ontheffing te hebben van de Inspectie Leefomgeving en Transport, de ILenT.

Wat mag je als particulier?
Als particulier dien je je aan de volgende punten te houden:

Hoe verkijg je als bedrijf de juiste ontheffing?
Voor het aanvragen van een ontheffing doorloop je de volgende stappen:

Wanneer je nu wilt gaan vliegen zijn er nog een aantal zaken die je moet voorbereiden. Afhankelijk van de provincie waarin je vliegt, heb je een vergunning voor Tijdelijk en Uitzonderlijk Gebruik nodig. Je hebt altijd toestemming nodig van de landeigenaar om te mogen opstijgen en landen. Vijf dagen voor je vlucht dien je een Notice To Air Man in bij de beheerder van het luchtruim. Als laatste breng je de burgemeester van de gemeente van waaruit je opstijgt en het ILenT op de hoogte van je vluchtplan. Als bedrijf moet je je tijdens het vliegen aan de zelfde regels houden als een particulier.

Zijn er nog andere wetten waar je rekening mee moet houden?
Sinds juni 2013 heb je geen luchtfotovergunning meer nodig. Verder heb je wel te maken met de privacywetgeving. Maak daarom nooit ongevraagd opnamen boven tuinen of afgesloten tereinen. Vraag hiervoor eerst toestemming aan de eigenaar.

Bekijk ook:
alle drones van Verschoore
regelgeving modelvliegen
informatie van het ILenT